FINALITZANT EL PROJECTE ACTIVA 2018
05/12/2018

Ja ha passat quasi un any des que el projecte ACTIVA va ser elegit per l’obra social La Caixa en la seua convocatòria Comunitat Valenciana. Este projecte naix amb l’objectiu de promocionar l’envelliment actiu i responsable així com plantejar distintes accions preventives davant malalties incapacitants o, millor dit, com a acció preparatòria davant processos que cursen amb deteriorament cognitiu i pèrdua de l’autonomia personal.
ACTIVA consta d’activitats continuades i permanents on les persones es poden involucrar activament i empoderar-se en el seu procés d’envelliment. El projecte té un caràcter integral, ja que a més de tindre en compte la part cognitiva i la funcional, també atén aspectes socials i emocionals, de manera que s’hi puguen adquirir un conjunt d’habilitats i estratègies per a millorar la salut física i mental.


Les persones hem de prendre consciència de les conseqüències de les nostres accions, estes poden ser positives o negatives. Tot allò que fem influirà en la nostra vida, sent més saludable si s’adopten pràctiques que milloren la qualitat de vida en general.
Durant este any han participat en els diferents tallers del projecte ACTIVA unes 200 persones dels municipis de Gavarda, Massalavés, Manuel, Antella, Sumacàrcer i Guadassuar. Estos municipis han vist en el projecte una via per a introduir diferents accions subvencionades dirigides a la població més envellida, que d’un altra manera no es podrien dur a terme, ja que el pressupost destinat a este col•lectiu és nul o no supera el 2 % del pressupost total en localitats amb una població inferior a 5000 habitants, on les persones majors de 65 anys suposen el vora 20%.
AGUAFA creu fermament que les persones que intencionadament es preocupen per la seua memòria, persones que volen seguir exercitant la seua ment al mateix temps que cuiden la seua salut física i treballen les emocions i els pensaments, de segur que davant de malalties sense cura com l’Alzheimer seran pacients més actius en el seu procés i faran que les conseqüències d’estes malalties repercutisquen més suaument sobre la pròpia persona i sobre les persones del seu voltant.
Un aspecte a destacar d’ACTIVA és la integració en les activitats del treball de les emocions. Treballar la intel·ligència emocional no és sols cosa de xiquets, en la vida adulta continuem sentint i processant allò que vivim. Els nostres pensaments ens fan actuar d’una manera o d’un altra; si gestionem adequadament les nostres emocions podem ser persones més actives i dinàmiques i fer front a les circumstàncies de la vida d’una manera més saludable.


El fil conductor l’ha portat el taller setmanal “Activem la ment” i mensualment hem realitzat tallers més específics on s’han treballat aspectes emocionals, socials i físics funcionals. Per exemple: tallers físics funcionals com el d’artrosis i artritis, els estiraments potenciant la coordinació i l’equilibri, continuem jugant com a nens, etc.; i els emocionals com el taller sobre intel·ligència emocional, la felicitat, salut emocional, sentir o pensar, etc. En resum, hem potenciat les capacitats i habilitats de les persones participants en tots els aspectes possibles: mental, social, emocional i físic funcional. S’ha fet a través de professionals especialitzats que han sabut integrar-se en el col·lectiu tenint en compte les particularitats de les persones i el context en què es mouen dia a dia.


Tots els governants aposten per la prevenció com una línia de treball prioritària on el projecte d’AGUAFA és una aposta segura per a incidir en les persones i fer-les actuar als diferents municipis. Tots coincideixen en continuar treballant amb l’Associació i busquen el finançament necessari perquè el projecte ACTIVA siga un recurs permanent en municipis on la població cada vegada és més major i les seues necessitats comencen a canviar.


Este 2018 finalitzarem el projecte amb l’edició d’un vídeo que recull l’experiència de tot l’any. Per a este treball hem tornat a comptar amb NAT Estudi, que ja, el 2014, va realitzar el vídeo “Guardians de la memòria” i va aconseguir mostrar allò que volíem: “AGUAFA en estat pur”. El vídeo servirà per a difondre el treball realitzat en el projecte Activa i com ha calat en les persones participants. Totes elles tornarien a repetir l’experiència. Amb les seues paraules ens acomiaden amb un fins prompte....
“Una experiència saludable”
“Muy positivo”
“M’ha permés eixir de casa i relacionar-me”
“Esforç”
“Ha sigut una bona teràpia”
“Vida”
“M’ensenya a valorar-me i a millorar amb la convivència”
“Me sirve de distracción y aprendizaje”
“Alegria”
“Me sube la autoestima”

compartir

Tots els drets reservats | Avís legal | Política de privacitat | Ús de cookies | Disseny web: Enunespai