Ens trobem a l'equador del PROJECTE ACTIVA 2018
18/07/2018

Ens trobem a l’equador del projecte ACTIVA desplegat als municipis d’Antella, Sumacàrcer, Manuel, Gavarda, Massalavés i Guadassuar.
Amb l’ajuda de l’Obra Social La Caixa, estos municipis participen activament en el projecte facilitant les distintes accions que formen part del projecte amb l’objectiu comú d’evitar la dependència i d’afavorir l’empoderament* de les persones durant el procés natural d’envellir.
*Empoderament: Es refereix al procés pel qual s’augmenta la fortalesa espiritual dels individus i les comunitats, en temàtiques tal com política, societat i economia per impulsar canvis beneficiosos per al grup en les situacions en les que viuen. Generalment implica, en el beneficiari, el desenvolupament d’una confiança en les seues capacitats i accions.
En què consisteix el projecte ACTIVA?
El projecte busca establir sinèrgies naturals que puguen difondre la importància de treballar activament per a envellir dignament. Estes sinèrgies s’estableixen amb els metges dels centres de salut, agrupacions locals, els agents de desenvolupament local i els propis governants de cada municipi.
A més genera activitats amb una periodicitat estable que permet a les persones adherir-se a elles durant tot l’any, com és una sessió setmanal d’estimulació cognitiva “TALLER ACTIVEM LA MENT” on les terapeutes fan conéixer a les persones com funciona la seua ment i com han de treballar-la quotidianament a través de diferents estratègies senzilles que permeten al cervell mantindre’s actiu, facilitant el rec sanguini i enfortint les connexions neuronals. Però el projecte ACTIVA també incideix en la part física o millor dit funcional de la persona, apuntant a la coordinació i l’equilibri com a principals fronts d’acció, que minven amb el pas del temps, i treballant les diferents patologies entenent les causes, l’evolució i com aconseguir beneficis amb pràctiques diàries assolibles per qualsevol persona. I per últim, i no menys important, es treballen les emocions i el sentiments potenciant emocions més positives i adaptatives que generen sentiments agradables i enriquidors, a més s’hi informa sobre certes patologies mentals i com estes afecten a l’estat d’ànim de les persones.


Per què desenvolupar este tipus de projectes?
L'envelliment de la població s'ha convertit en un repte per a les societats desenvolupades, això fa que les planificacions de serveis públics, i entre elles les que tenen a veure amb la provisió de recursos socials, es realitzen tenint en compte esta nova realitat demogràfica, encara que la falta de recursos econòmics fa que no es puguen crear accions continuades. Al final, esta falta d’inversió en el sector de la tercera edat converteix la gent major en un col·lectiu vulnerable i en molts casos en risc d’exclusió social.
AGUAFA s’ha integrat en els municipis participants proporcionant un recurs a la població que els ajuntaments no s’hagueren plantejat mai per falta de pressupost; però ara, gràcies al Projecte Activa, han pres consciència que cal articular correctament les accions per a treballar l’envelliment de forma activa.


Qui desenvolupa estes accions?
Formen part d’este projecte els municipis d’Antella, Sumacàrcer, Gavarda, Manuel, Massalavés i Guadassuar, junt a l’Associació AGUAFA, una associació sense ànim de lucre de familiars i malalts d'Alzheimer, l'objectiu principal de la qual és incrementar la qualitat de vida de les persones afectades per una demència i la dels seus cuidadors.

Firma conveni de col·laboració 1 Ajuntament de Massalavés 2 Ajuntament de Sumacàrcer

 Firma conveni de col·laboració 1 Ajuntament de Guadassuar 2 Ajuntament de Manuel

Firma conveni de col·laboració 1 Ajuntament d'Antella 2 Ajuntament de Gavarda

Estos municipis han apostat pel projecte ACTIVA confiant en el treball de l’associació que també treballa des de la perspectiva de la prevenció i l'envelliment actiu en persones adultes sense cap tipus de deteriorament cognitiu, perquè se sap que l'estimulació ambiental i cognitiva sistematitzada, organitzada i mantinguda és un factor protector per a l'aparició i el retard de malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer.
Com a administracions locals de referència per als ciutadans, comparteixen amb Aguafa la necessitat de programes preventius, que promoguen l'envelliment actiu i responsable.
Es tracta d’una acció puntual o més bé un recurs?
El projecte ACTIVA és un recurs alternatiu i especialitzat que a través de diferents accions i activitats incideix íntegrament en l'àrea psicològica, social, emocional i física de les persones grans, i que a la llarga es pot convertir en una eina eficaç capaç d'influir en el benestar social real de la ciutadania. És molt important que este tipus de tasques les realitze un col·lectiu sensible i preocupat per millorar la qualitat de vida de famílies afectades per una malaltia.
Gràcies a l’ajuda econòmica de L’obra Social La Caixa, AGUAFA promociona l'envelliment actiu i responsable per previndre malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer amb el suport de les Administracions locals que han sabut vore la importància d’estes accions i han signat un conveni de col·laboració per a ser partícips d’este projecte durant este 2018.


Quins són els objectius del projecte?
ACTIVA és un recurs que va molt més enllà, i pot ser una eina generadora de canvis socials:
Promoure la igualtat d'oportunitats i l'accessibilitat universal.
• Enfortir la salut integral (psíquica i física).
• Donar suport a la permanència de la gent gran en els seus entorns habituals.
• Aconseguir processos de vinculació i implicació en la vida de la comunitat.
• Previndre l'aïllament i la solitud.
• Reforçar el teixit comunitari.
Quin caràcter innovador presenta davant d’altres recursos semblants?
El programa ACTIVA és un instrument excepcional; la finalitat va molt més enllà del que és estrictament sanitari o lúdic-recreatiu.
Consta d'activitats de diversa índole: unes de caràcter continu mensualment, i d’altres més extraordinàries puntuals durant tot el procés i necessàries per a la seua correcta execució.
El projecte Activa està pensat per arribar al major nombre de persones possibles, per això va ser dissenyat com un recurs psicosocial de caràcter permanent, amb una estructura simple, flexible, descentralitzada i autònoma. No es tracta de desenvolupar només activitats de caràcter preventiu a nivell mental, psicològic i físic, també aspira a ser un recurs integrador que forme part de la xarxa de recursos comunitaris existents, buscant sinèrgies i establint amb tots els elements que hi participen una coordinació constant i activa que reforce i potencie els objectius que persegueix.

compartir

Tots els drets reservats | Avís legal | Política de privacitat | Ús de cookies | Disseny web: Enunespai