ALZHEIMER “PLATAFORMA LA RIBERA”
19/06/2018

El passat 13 de juny, les associacions d’Amics i Familiars de persones amb Alzheimer de la Comarca de La Ribera es reunien a l’Hospital de la Ribera per iniciar una nova etapa de treball que contempla accions conjuntes i coordinades amb el Departament de Salut La Ribera.
La Plataforma ja fa uns anys que actua en coordinació amb l’Hospital de la Ribera principalment des de l’aspecte informatiu i divulgatiu en torn al 21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer. Per a esta data tots els anys es realitza una campanya informativa centrada en un acte a l’Hospital de la Ribera: un encreuat per la memòria, l’arbre de la memòria, una jornada dedicada al cuidador, etc. Es vol continuar amb este acte amb idees, encara gestant-se, per poder fer més visibles les associacions i enfortir la tasca que realitzen, fent-ne difusió a través de la inestimable col·laboració del Departament de Salut en qüestió.
En esta primera reunió es va realitzar una modificació de la nomenclatura de la Plataforma i es va declarar com un ens propi de les associacions formants, d’on partiran diverses accions, com ara la redacció d’un argumentari comú que aglutine les reivindicacions de tot el col•lectiu i mostre les seues necessitats i així, conjuntament, fer-les arribar als estaments implicats perquè es gesten recursos i fets concrets que donen solucions a este col·lectiu. Les associacions assistents a esta reunió foren Associació d’Algemesí, Alzira, Corbera, Guadassuar, Benifaió, Alginet, Cullera i Sueca.


A la reunió va assistir la Directora Gerent del Departament de Salut La Ribera, Isabel González, que va mostrar tot el seu suport personal i del seu Departament per a treballar colze a colze amb les associacions de pacients. Isabel comentà que el personal sanitari ha d’apropar-se a la realitat personal de cada pacient, ja que com va afirmar “No hablamos de enfermedades sino de personas con enfermedades, aunque son las mismas enfermedades se hacen diferentes en cada persona que las sufre”. També va informar que el Departament estudia la incorporació d’un Neuròleg més al servei de Neurologia per a millorar l’atenció. El seu objectiu es poder promoure la relació del sistema assistencial amb les associacions per a escoltar de primera mà les necessitats i poder donar-los una millor resposta, més humana i personalitzada.
Una de les grans noticies que poguérem compartir totes les associacions allí reunides va ser la possibilitat de disposar d’un espai informatiu al propi Hospital que servisca de nexe d’unió entre els diferents especialistes implicats amb les associacions de pacients, però sobretot que les famílies afectades tinguen on poder acudir i ser assessorades i informades d’allò que necessiten. Este espai informatiu dona resposta a una proposta que ja fa molt de temps es va proposar des de l’Associació de Guadassuar (AGUAFA) que va ser la impulsora d’estes accions conjuntes. Maria Olmos, presidenta d’AGUAFA, junt a Isabel González, gerent de l’Hospital, compartiran una ponència plenària al VII Congrés Autonòmic sobre l’Alzheimer, que enguany tindrà lloc a Algemesí el 6 d’octubre, i parlaran sobre estes accions de la Plataforma i l’hospital, tot i compartint les seues experiències com a exemple de coordinació sociosanitària.


Maria Bueno, presidenta d’AFA Algemesí, afa amfitriona del VII Congrés de l’Alzheimer, va presentar el programa i els diferents tallers que es realitzaran el 6 d’Octubre. Va comentar també la gran il·lusió que tenen posada en este Congrés i com no, el gran repte que suposa. En breu disposarem del tríptic informatiu i tota la cartellera. Enguany la imatge principal del material divulgatiu del congrés serà La Muixeranga amb els colors de les dues muixerangues, obra de Pepica Oliver, usuària d’AGUAFA i guanyadora del concurs que es realitza amb totes les associacions de la Comunitat Valenciana, on les persones afectades elaboren propostes coordinades des dels diferents tallers; el Comité Organitzador és l’encarregat de triar la millor imatge presentada. Per tant, enguany, tot queda en La Ribera: el congrés i l’autora guanyadora del concurs.
Finalment, es va acordar que el proper 11 de juliol es tornarà a reunir la Plataforma per a establir el calendari d’activitats per al 21 de setembre, dia Mundial de L’Alzheimer, i on s’espera que també puguen acudir els metges especialistes de les àrees de neurologia, geriatria i psiquiatria.

compartir

Tots els drets reservats | Avís legal | Política de privacitat | Ús de cookies | Disseny web: Enunespai