PROJECTE ACTIVA: PROMOCIÓ DE L'ENVELLIMENT ACTIU I SALUDABLE
27/02/2018

Dins de la línia i l'àmbit Promoció de l'autonomia personal i atenció a l'envelliment, la discapacitat i la dependència, AGUAFA (Associació de Guadassuar d'Amics i Familiars de persones amb Alzheimer) ha sigut una de la 34 entitats seleccionades, amb el projecte denominat ACTIVA: PROMOCIÓ DE L'ENVELLIMENT ACTIU I SALUDABLE, per la Generalitat Valenciana i la Fundació Bancària "la Caixa", Obra Social la Caixa, dins del Programa d'Ajudes a Projectes d'Iniciatives Socials, en la seua convocatòria 2017 específica Comunitat Valenciana.

L'Associació AGUAFA és en l'actualitat un dels recursos especialitzats de referència de la Comarca de la Ribera. Fa més de 15 anys que treballa en l'assistència i cura de persones afectades per una demència i els seus cuidadors; també organitza actuacions de caràcter preventiu que arriben a tots els grups d'edat, com una aposta segura, per atenuar el deteriorament cognitiu en les persones que tenen una demència i afavorir l'autonomia i independència en la resta de la població.

El projecte seleccionat vol posar en marxa, en localitats amb una població igual o inferior als 6000 habitants, un recurs de proximitat permanent, realitzant accions i activitats que influeixen en àrees socials, psicoemocionals, cognitives i físic-funcionals amb l'objectiu d'assegurar un envelliment actiu i saludable i prevenir l'impacte del deteriorament i la dependència.

El projecte ACTIVA ja es va iniciar al 2016 amb ajuda de la Diputació de València a través d'ajudes als ajuntaments dels municipis participants. L'experiència va ser tan bona que enguany es va decidir ampliar-ho amb l'ajuda de La Caixa. L'ajuda rebuda ens permet treballar en cada municipi durant un any sencer i amb la implicació activa de les persones participants on es poden valorar aspectes que fins ara no havien pogut ser observats i analitzats.

Concretament s’han adherit al projecte els municipis de Guadassuar, Antella, Gavarda, Manuel, Sumacàrcer i Massalavés que signaran el conveni de col·laboració corresponent durant el mes de febrer de 2018. Entre els mesos de febrer i març començaran les activitats concretes del projecte i es desenvoluparan fins al mes de desembre d'enguany.

Gràcies al finançament de l'Obra Social la Caixa i la col·laboració i confiança dels ajuntaments en qüestió, AGUAFA pretén realitzar un treball comunitari ambiciós que done respostes als problemes contextuals que estem vivint en moltes de les localitats d'esta comarca amb un alt índex de població envellida.

El projecte ACTIVA està pensat com un recurs integrador que aspira a formar part dels recursos existents i generar canvis mitjançant dues línies de treball, una directa on els destinataris seran les persones més grans de 65 anys, on cada setmana, a través d'un taller "ACTIVEM LA MENT" d'una hora i mitja de durada dirigit per una terapeuta, podran exercitar i reforçar les àrees relacionades amb el pensament, i mensualment, mitjançant el mateix format encara que dirigit a tota la població, es treballaran aspectes més relacionats amb aspectes emocionals (ansietat, depressió, pensament positiu, gestió d'emocions, etc.) i funcionals (patologies, artrosi, coordinació, equilibri, etc.) en els TALLERS DE DESENVOLUPAMENT PERSONAL dirigits per una psicòloga i una fisioterapeuta. Sempre a través de l'estimulació mental i l'adquisició d'habilitats reals ajustades a les seues característiques i al seu entorn real.

I de forma indirecta sempre amb el suport d'altres agents essencials en la gestió local i sanitària (serveis socials, metges d'atenció primària, associacions locals) s'han dissenyat una sèrie d'actuacions repartides al llarg de l'any, destinades a la participació de tota la població, amb la promoció de campanyes on es potencien i promocionen accions saludables i valors responsables. En esta mateixa línia es té previst la realització d'un estudi dels recursos existents a la zona, així com de les necessitats i demandes del col·lectiu, adaptat a la idiosincràsia del municipi on es realitzarà el projecte, juntament amb l'elaboració d'un vídeo promocional amb tots els protagonistes del projecte que aglutine tot el procés i la difusió del qual està prevista per al mes de setembre, durant la celebració del dia Mundial de l'Alzheimer, amb l'objectiu de fomentar la vida activa i saludable.

 

compartir

Tots els drets reservats | Avís legal | Política de privacitat | Ús de cookies | Disseny web: Enunespai