AGUAFA MÉS QUE UNA ASSOCIACIÓ
12/12/2017

Després d’un any com este en què AGUAFA compleix 15 anys des de la seua constitució, fent la mirada enrere podem sentir-nos ben orgullosos del treball tan professional que hem fet fins ara. També ens adonem del llarg camí que queda.
AGUAFA és una associació sense ànim de lucre que amb el temps ha sabut escoltar les necessitats de les famílies afectades. A poc a poc ha anat creant recursos específics orientats a aconseguir una millora en la qualitat de vida de les famílies afectades. Forma part del teixit associatiu de la comunitat valenciana a través de FEVAFA (Federació Valenciana d’Associacions de Familiars de persones amb Alzheimer) i del territori espanyol amb CEAFA (Confederació Espanyola d’Alzheimer) que ens ajuden amb el seu assessorament diari a fer d’AGUAFA una associació transparent i de confiança.
Hui volem contar-vos com funcionem i de quina forma es treballa diàriament perquè els serveis que oferim siguen possibles. Ja sabeu que per ser una associació, AGUAFA es regida per una junta directiva formada per persones implicades i que li dediquen el seu temps de forma desinteressada. Maria Olmos, al capdavant des de fa 15 anys d’este grup de persones, com a presidenta és la persona encarregada de representar l’entitat, i cal dir que com ella no ho fa ningú, perquè la seua constància és admirable sempre recolzada per la resta de membres de la Junta. Concerts, rifa, loteria, reunions, representacions, etc. formen part del dia a dia d’estes persones i que les compaginen amb la seua vida personal i professional.


Cal dir que tot açò no seria possible sense el suport de les institucions públiques, principalment el suport de l’Ajuntament de Guadassuar que ha mostrat la seua confiança en nosaltres amb la compra del local annex al centre actual per poder fer realitat la creació d’un Centre de Dia específic i especialitzat en l’estimulació integral de persones amb demència, i l’atenció als seus familiars cuidadors com una part essencial en l’atenció al col·lectiu. De moment som un programa d’activitats subvencionat per la Diputació de Valencia, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Estes ajudes junt a la pròpia contribució de la família i tot l’esforç que realitza l’associació per a recaptar fons fan que el cost final dels distints serveis siga assumible per les famílies.

AGUAFA té diferents línies d’actuació. D’una banda, treballem per l’envelliment actiu i saludable per poder previndre factors de risc i introduir diferents aspectes relacionats en l’activitat mental i el benestar psíquic i físic com a peces fonamentals en este procés d’envelliment; este programa d’envelliment actiu es realitza en diferents municipis de la Comarca. D’altra banda, des de la perspectiva de la malaltia, acollim les famílies de forma precoç centrant-nos en la part mèdica i terapèutica que requereixen els afectats des del moment del diagnòstic i assessorar i informar els familiars cuidadors durant tot el procés; per a dur endavant esta tasca hem creat La Unitat de Memòria ubicada al Centre de Salut de Guadassuar, amb el suport del Departament de Salut de la Ribera. I per últim, i la més visible, per a les fases més moderades de la malaltia, tenim el recurs de Centre d’atenció diürna amb diferents atencions ajustades a les necessitats de les famílies, servei que inclou caps de setmana i festius. Estes actuacions cobreixen quasi en la seua totalitat l’atenció integral que requereixen les famílies afectades i van sempre acompanyades d’una tasca de conscienciació que realitzem al llarg de tot l’any en els diferents actes que programem.
Tornant al suport que necessitem, tant social com institucional, enguany volem destacar que a través de distintes reunions amb la Conselleria d’Igualtat, Conselleria de Sanitat i la Diputació de València hem sentit com la qualitat i professionalitat de les nostres accions si són vistes des de fora i això ens fa tindre forces per a seguir fent les coses ”ben fetes”. Estes institucions, amb el seu suport, donen una mínima estabilitat als recursos, recursos que sols les associacions portem endavant, però encara queda molt per a que se’ns siga reconeguda dita tasca com cal.
AGUAFA com bé diu la presidenta, Maria Olmos, és més que una associació, és un lloc on tens un problema i podem ajudar-te a resoldre’l o acompanyar-te en el procés perquè la seua càrrega siga menys dura. Qui ve a AGUAFA ha de tindre clar que tots formem part d’esta lluita, tots hem de contribuir i tots hem de col·laborar per a aconseguir un futur sense Alzheimer.

compartir

Tots els drets reservats | Avís legal | Política de privacitat | Ús de cookies | Disseny web: Enunespai