TALLER EDUCATIU I EMOCIONAL PER A FAMILIARS CUIDADORS
09/03/2017

El passat dissabte 4 de març, professionals d’AGUAFA, amb l’ajuda de la Fundació “La Caixa” i amb la col·laboració de l’Associació Ànima d’Alberic, realitzaren un taller per a cuidadors familiars de persones amb Alzheimer o qualsevol altra demència.

Els familiars cuidadors de persones amb demència solen presentar, en la seua gran majoria, simptomatologia psicològica com ansietat i depressió a més de sofrir una sobrecàrrega que els impedeix actuar en el seu dia a dia d’una forma més adequada. Existeix un gran desconeixement dels recursos i la percepció general és de trobar-se perduts.

Este taller, que enceta una sèrie de tallers promoguts per AGUAFA, amb la col·laboració del Departament de Salut de La Ribera, ha tingut com a principal objectiu acompanyar a les persones familiars cuidadores amb l’assessorament i suport que necessiten.

Cal assenyalar que aquestos tallers formen part del projecte UNITAT DE MEMÒRIA que és desenvolupat per AGUAFA en el Centre de Salut de Guadassuar, on les famílies poden acudir per a rebre informació i suport a les seues necessitats diàries, i en breu també ens podran localitzar al Centre de Salut d’Alzira.

En el treball diari que realitzem a les associacions ens donem compte de la falta d’informació que tenen les famílies, la qual cosa dificulta moltíssim l’acceptació de la malaltia. Per este motiu en el taller hem treballat amb familiars cuidadors a nivell educatiu i emocional, oferint-los tota la informació bàsica necessària per a conèixer la malaltia davant la qual es troben, amb informació sobre les demències i aclarint conceptes. La part més emocional ha sigut a través d’un treball d’autoanàlisi i d’introspecció durant tota la sessió que els ha permés parar un moment a autoobservar-se, com es troben? Com es senten? Finalment hem treballat conjuntament amb consells bàsics per a que puguen adquirir pautes més adaptades i que faciliten el seu entorn millorant la qualitat en general.

 En el taller oferit a Alberic assistiren 14 persones, de les quals 12 són cuidadores familiars, amb una mitjana d’edat de 49 anys i la majoria d’elles dones (10 dones i 2 homes). Al llarg del taller férem una sèrie d’activitats i qüestionaris que ens donaren dades molt aclaridores sobre les necessitats de les persones encarregades de cuidar, ja que hem observat que la majoria tenen simptomatologia ansiós-depressiva i a més a més tenen una elevada sobrecàrrega pel fet de cuidar. Cal tindre en compte aquestes dades de cara a oferir serveis com grups de teràpia psicològica per a cuidadors en els quals es dona informació i tècniques per a poder anar endavant amb salut, tant física com psicològica, ja que per a poder cuidar primer ens hem de cuidar. La teràpia psicològica grupal és un recurs fonamental per a la salut i el benestar de tot el col·lectiu afectat. Quan una malaltia d’esta índole entra en una família tot el sistema es veu afectat i poder reconstruir eixe sistema és una tasca complicada i molt costosa però es pot estabilitzar si es treballa des del primer moment.

Totes les persones assistents al taller el valoraren de manera molt positiva i el recomanarien a qualsevol persona coneguda en la seua mateixa situació.

Convidem a totes les persones interessades a participar en el pròxim taller que es realitzarà a l'Hospital de La Ribera el dia 6 d’abril a les 16 hores, inscripcions al 962570796, places limitades. Per a més informació.

compartir

Tots els drets reservats | Avís legal | Política de privacitat | Ús de cookies | Disseny web: Enunespai