El doctor Takanori Shibata visita Guadassuar per explicar els beneficis de la foca robòtica Nuka
15 de juliol de 2025
El Centre Cultural de Guadassuar va rebre el passat divendres 4 de juliol la visita del professor Takanori Shibata, de l’Institut Nacional de Ciència i Tecnologia Industrial Avançada de Japó. Shibata és el creador de la foca Nuka, un robot terapèutic amb intel·ligència artificial i dotat de múltiples sensors que li permeten relacionar-se amb l’entorn. L’objectiu: millorar les condicions físiques i psicològiques de les persones majors i, especialment, aquelles que pateixen malalties neurodegeneratives.
En les seues visites a Espanya, el professor acudeix al Centre de Referència Estatal d’Alzheimer de l’Imserso de Salamanca o a les diferents unitats d’innovació en hospitals com La Paz o Ramón i Cajal en Madrid, així com grans centres sociosanitaris com CLECE i ORPEA o l’última visita a la Universitat Virgili i Rovira de Tarragona per temes d’investigació. No obstant, i amb motiu de la tragèdia viscuda a València, que ha afectat especialment les associacions de malalts d’alzheimer d’Algemesí, Catarroja i Guadassuar, Shibata ha acceptat visitar esta última localitat.
Estes tres associacions han adquirit la foca Nuka gràcies a la solidaritat dels Estibadors de Las Palmas que, a través de la Fundación NiñaMaría, han fet una aportació econòmica que es tradueix en materials terapèutics per a fer més amable l’atenció als centres després de la catàstrofe. Durant la seua conferència, Shibata ha explicat els beneficis de Nuka, incidint en la “millora de la qualitat de vida del pacient, l’ansietat, el dolor, la soledat o l’estrés. També millora la comunicació i la sociabilitat i redueix el nivell d'agressivitat i d’agitació, així com l’ús de determinats fàrmacs”. Així mateix, el doctor ha compartit els resultats de l’estudi que confirmen el compliment de la funció sociosanitària de Nuka.
Shibata comença a desenvolupar el concepte de la foca robot als anys 90, en el context de la investigació de la teràpia amb animals. “Em vaig adonar que este tipus de teràpia té els seus inconvenients: al·lèrgies, infeccions, por a les reaccions. A més, els animals no es poden tindre en determinats espais com hospitals o centres mèdics”. L’actual model, basat en un bebé foca de Canadà, és la novena generació del robot i, a banda d’intel·ligència artificial, inlou sensors tèrmics que transmeten calor al tacte. Nuka es confecciona a mà, fent de cada peça un exemplar únic. Així, ha estat fins i tot exposat al MOMA de Nova York com a peça d’art.
Tot i que a Espanya el robot s’anomena Nuka, el nom original és PARO (Personal Assistant Robot). Es tracta d’un dispositiu biomèdic, amb les dimensions i pes d’un bebé humà, que ja s’ha utilitzat per oferir suport als refugiats ucraïnesos o a les víctimes d’inundacions en Japó. El robot compta amb més de 8000 exemplars en 30 països, sent Dinamarca el primer a incorporar-lo com a eina a disposició dels professionals terapèutics. Dissenyat seguint criteris de durabilitat i amb una inversió de 6000€, la seua vida útil és d’entre 10 i 12 anys.
Amb tot, des d’AGUAFA agraeixen la col·laboració de totes les persones i entitats implicades en la compra d'aquest dispositiu NUKA, adquirit gràcies a Asturhealth, l'empresa distribuïdora oficial, i al seu representant Rafael Martínez Permuy.
Marta Collado i Teresa Perales
Comunicació AGUAFA
Carrer l’Ermita, 70
aguafacomunicacio@gmail.com